• "

Reflexintegratie: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Jammer dat reflexintegratie nog onbekend is bij het grote publiek. Hierdoor krijgt veel kinderleed niet de juiste erkenning en de vereiste behandeling. Doorgaans krijgen kinderen op latere leeftijd diagnoses of labels die onjuist zijn. Reflexintegratie is voor kinderen en volwassenen.

Snel naar:

Wat is reflexintegratie?

Dat is een belangrijke vraag. Om uit te leggen wat reflexintegratie is, moet je eerst het een en ander weten over je reflexen, met name je primaire reflexen.

Wat zijn primaire reflexen?

Om te kunnen overleven beschikken mensen over verschillende reflexen. Dit zijn automatische bewegingen die door prikkels worden opgeroepen. Denk bijvoorbeeld aan het beginnen te hoesten als iets je in het verkeerde keelgat schiet.

Primaire reflexen zijn de eerste bewegingen die we maken als baby’s. Wist je dat een ongeboren baby al bij de aanleg in de buik van de moeder is voorzien van een zeer geavanceerd zenuwstelsel?

Vanaf de conceptie tot aan de eerste maanden na de geboorte kan een baby nog niet uit eigen ervaringen putten. De aangeboren primaire reflexen zijn in deze periode noodzakelijk voor het kindje om zich aan te kunnen passen aan de totaal nieuwe omgeving.

Wat zijn primaire reflexen

Moro reflex integratie
tekening: M. Mulder

De functie van de primaire reflexen bestaat naast het overleven ook uit het verzamelen van informatie over interacties die het kind met de leefomgeving heeft. Deze informatie zorgt er onder meer voor dat het zenuwstelsel en de hersenen zich verder kunnen ontwikkelen.

Door de interacties met de buitenwereld en de verdere ontwikkeling van de hersenen, komen de primaire reflexen geleidelijk onder controle van later ontwikkelde hersenfuncties. Het zenuwstelsel ontwikkelt een steeds verfijndere structuur die de baby in staat stelt om reacties te leren beheersen. De baby gaat van reflexmatig bewegen naar reactief bewegen.

Als de baby zonder problemen door deze eerste ontwikkelingsfase heen komt, zullen de primaire reflexen uiteindelijk automatisch stilvallen. Ze zijn dan namelijk niet meer nodig. Dat is reflexintegratie. De automatische reflexen integreren met je zenuwstelsel.

Wanneer kies je voor reflexintegratie therapie?

Tijdens ons eerste levensjaar veranderen de primaire reflexen in bewuste bewegingen. Ons lichaam integreert de primaire reflexen en zo kan het zich steeds verder ontwikkelen. Soms integreren deze reflexen niet helemaal. Je krijgt dan last van bepaalde belemmeringen. Het loont om contact met ons op te nemen als je jezelf in de volgende situaties bevindt:

 • Heb je last van woede aanvallen, zoals agressief gedrag of emotionele uitbarstingen?
 • Voel je je leeg, alsof je niets kan of heb je last van chronische stress?
 • Maak je je veel zorgen en loop je veel te piekeren en te malen? Je hebt een intense behoefte aan zekerheid.
 • Ben je angstig en heb je last van paniekaanvallen, depressieve gevoelens, faalangst, wanhoop of nervositeit?
 • Heb je fysieke klachten zoals RSI-klachten, hoofdpijn, fibromyalgie of rugpijn?
 • Heb je mentale klachten zoals AHD, ADD, PTSS, dyslexie of dyscalculie?
 • Ben je veel en vaak moe, bijvoorbeeld omdat je een burn-out hebt of overspannen bent?
 • Tijdens het consult kijk je samen met ons naar de oplossingen voor jouw fysieke en mentale belemmeringen.

Om erachter te komen of je reflexintegratie therapie nodig hebt, doen we een test van de primaire reflexintegratie.

Test primaire reflexintegratie

Laat je reflexen testen. De test is een kennismaking van 30 minuten. De kennismaking is vooral functioneel, dus in het halfuur gaan we recht op het doel af: een totale reset van je zenuwstelsel. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe we te werk gaan tijdens de test:

Palm Reflex

Palm reflex, tekening: M. Mulder

Stap 1: Je neemt liggend plaats op de behandeltafel, je hoeft alleen je schoenen uit te doen.

Stap 2: We brengen je lichaam in balans door het uitspreken van een specifieke affirmatie en de aanraking op een aantal plaatsen. Dit brengt je in het moment en geeft je tegelijkertijd rust in je systeem.

Stap 3: Vervolgens komen we er door de test achter welke reflexen bij je storen.

De verkregen resultaten van de test zijn leidend voor de vervolgbehandelingen. Nu weten we welke reflex het eerste behandeld dient te worden, wat het beste moment voor jou is om te starten met de behandelingen en of er nog andere therapieën tegelijkertijd mogen plaatsvinden.

Met de informatie die we uit de test verkrijgen, maken we een inschatting van de duur en de kosten van je reflexintegratie behandelingen

Waarom reflexintegratie therapie?

Het doel van reflexintegratie therapie is het onder controle brengen van de primaire reflexen die nog steeds aanwezig zijn. Hieronder vind je de 8 voordelen van reflexintegratie therapie:

 1. Je zenuwstelsel wordt gerest, het voelt als thuiskomen in jezelf.
 2. Je reflexen zijn onder controle, waardoor je je weer vitaal en gezond voelt.
 3. De balans tussen je hoofd, hart en handelen wordt hersteld.
 4. Het is een boost voor je persoonlijke ontwikkeling. Maak het af met de RPRM Reflexintegratie Opleiding.
 5. Je spierspanningen en stress nemen af.
 6. De behandeling is pijnvrij.
 7. De behandeling is medicijnvrij.
 8.  Je wordt veel bewuster op wat er in en om je lichaam gebeurt.

Het identificeren en het doen uitdoven van je nog aanwezige primaire reflexen is een reset voor je zenuwstelsel. Je bent weer stressvrij en krijgt meer energie. Een gezond zenuwstelsel voelt als thuiskomen in jezelf. Je brengt je jezelf weer in controle over je primaire reflexen.

Ervaringen reflexintegratie

Hieronder een greep uit onze tevreden cliënten

Reflexintegratie ervaring van Gerwin
Sinds mijn geboorte heb ik een hersenbeschadiging als gevolg van zuurstof tekort, hierdoor ben ik spastisch.

Toen ik Nanco ontmoette en hij vertelde over primaire reflexen en welke gevolgen deze vandaag de dag nog kunnen hebben voor je lichaam en op je gedrag was ik erg onder de indruk. Zou mij dit kunnen helpen?

Inmiddels heb ik alle behandelingen achter de rug en ja het heeft me enorm geholpen. Ik heb meerdere reflexintegratie ervaringen. Ik heb niet alleen inzichten in wat ik doe/deed als gevolg van de reflexen en hoe ver dat ook door werkt, op alle lagen: fysiek, geestelijk, emotioneel en spiritueel.

Ik voel ook écht verandering in mijn zijn. Ik sta steviger, voel me meer ontspannen, er stroomt meer energie door me heen. Ik voel me een voller, volledig mens door de behandelingen. Bovendien is Nanco zeer deskundig, professioneel en empathisch. Hij weet precies wat nodig is en zorgt voor een prettige, veilige sfeer.

Maandelijkse lezing reflexintegratie

Elke eerste donderdagavond van de maand geven we een interessante lezing over relfexintegratie. Je krijgt een complete uitleg over wat primaire reflexen zijn. Daarbij leer je het een en ander over reflexintegratie en reflextherapie.

De lezing is gratis en wordt gegeven door RPRM  therapeut Nanco Mulder.

Kosten reflexintegratie

Het eerste online of telefonische consult is gratis. Daarna vind de fysieke intake plaats.

De kennismakingstest kost 45 euro inclusief BTW. Na de test maken we een inschatting van de totale kosten.

Eén consult kost 90 euro inclusief BTW.

Direct een afspraak maken? Bel naar 0648400051 of vul het formulier in.